Jurnalisti pe piata cartii

Dupa ce surpriza ultimului targ de carte a fost carte a fost ca Liiceanu s-a vandut mai slab decat Cartianu, multi alti jurnalisti cu notorietate se afla acum pe piata cartii cu literatura si publicistica.

Robert Turcescu se afla "pe stoc" cu volumul "Fiare vechi". Editia cuprinde articole de opinie si editoriale publicate initial in Dilema si Cotidianul. Punctul de plecare al culegerii, de la care vine si numele volumului, este observatia autorului care a remarcat la un semafor ca Lexusul lui Catarama si caruta cu cal a unui Gheorghe-Fiare-Luam au plecat in acelasi timp. Portretizata prin articolele de fond aparute in presa cotidiana sau saptamanala, aceasta Romanie a contrastelor este si mai concret conturata de autor (zice spoilerul cartii) de adaosul de scrisori primite de Turcescu ca replica la articolele sale.

De acelasi autor, in standuri se afla si volumul "Dans de Bragadiru".

 

Tot "pe stoc" e si CTP cu volumul de publicistica "Luxul mortii". In prezentarea trimisa presei, Cristian Tudor Popescu da ca punct de referinta pentru intregul volum un citat dintr-un editorial publicat de el in Gandul: "Premierul Tariceanu s-a dus cotonog si vine cangur de la Paris, presedintele Basescu si-a depanat salele la Viena. Lumea buna din tara asta isi ia vile si paminturi in Occident, isi face concediile la Mediterana, isi trimite odraslele sa invete la Oxford si la Harvard. Iar cind au rateuri la organism, fug de imbratisarea Celui de Sus tot in Vest." Citatul continua, plastic, cu observatia ca, totusi, cei vizati nu isi iau si locuri de veci in Occident, ceea ce il revolta pe autor: "Nu e scandalos ca un hoit purtat o viata cu Mercedesul, dat cu parfumel London. Paris. New York, curarisit la cele mai bune clinici de afara, in loc sa fie depus in Cimitirul Central al Vienei sau in Pere Lachaise-ul Parisului, sa fie bagat in pamintul balegos al Romaniei?".

Cristian Tudor Popescu are in librarii si volumul "Trigrama Shakespeare".

Alti jurnalisti cu volume de publicistica in librarii sunt Tudor Octavian (de altfel un scriitor devenit jurnalist si prezent cu "Alte povestiri la cafeaua de dimineata" si "Povestiri la cafeaua de dimineata"), Traian Ungureanu (cu "Tehnica neputintei la romani"), Andrei Gheorghe (cu "Midnight Killer") sau Radu Paraschivescu, cu "Bazar bizar".

Rafturile de publicistica sunt completate cu autori de literatura sau eseistica, deveniti publicisti intr-un context sau altul. Astfel, mai vechiul volum al lui Gabriel Liiceanu, "Apel catre lichele", inca prezent in librarii, sta in vecinatatea cartilor lui Andrei Plesu "Obscenitatea publica", "Despre bucurie in Est si in Vest si alte eseuri" si "Comedii la Portile Orientului"; si de volumul de pamflet-fancy al lui Mircea Cartarescu, "Baroane!"

Comentarii

[...] vechi”. Editia cuprinde articole de opinie si editoriale publicate initial in [...] Citeste mai departe Bookmark to:web design Articole asemanatoare:Hard News: Mai bine presedinte-jucator, decat un [...]

Viața Românească

Cultura

Postări populare de pe acest blog

Naruto by Masashi Kishimito

Selecții video: Matei Vișniec - interviuri și fragmente din operă

Doina Ruști în interviuri și prezentări

Graficante.ro

Wansait

Noile media

Scena 9

Biblioteca online