Videoportrete: Artiști contemporani

Video: Herta Müller în interviuri și prezentări

 













Herta Müller este o scriitoare româno-germană de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

A fost remarcată pentru lucrările sale care descriu efectele violenței, cruzimii și terorii, de obicei în contextul Republicii Socialiste România, sub regimul represiv Nicolae Ceaușescu, pe care l-a experimentat ea însăși. Multe dintre lucrările ei sunt spuse din punctul de vedere al minorității germane din România și sunt, de asemenea, o reprezentare a istoriei moderne a germanilor din Banat și Transilvania. Romanul ei mult apreciat din 2009 Îngerul foamei (Atemschaukel) prezintă deportarea minorității germane a României în Gulaguri sovietice în timpul ocupației sovietice a României pentru a fi folosită ca muncă forțată germană.

Herta Müller a primit până în prezent peste douăzeci de premii, inclusiv Premiul Kleist (1994), Premiul Aristeion (1995), Premiul Literar Internațional Dublin (1998) și Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului (2009). La 8 octombrie 2009, Academia Suedeză a anunțat că a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, descriind-o drept un autor „care, cu concentrarea poeziei și franchețea prozei, înfățișează peisajul celor deposedați”.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Tudor Vianu în înregistrări video de arhivă

Ion Cristoiu în interviuri și dialoguri despre opera sa de scriitor

Top personal Nicolae Darascu

Video portret: Simona Popescu în interviuri și prezentări

Video: Interviuri și dialoguri cu Petronela Rotar (autori contemporani)

Videoportret: Dan Lungu

Șerban Foarță în interviuri, prezentări și recital

Selecție video: Nora Iuga - fragmente din operă (poezie, roman și film), prezentare și interviuri

Doina Ruști în interviuri și prezentări

Andreea Răsuceanu în interviuri și prezentări

Wansait