Video: Herta Müller în interviuri și prezentări

 













Herta Müller este o scriitoare româno-germană de limbă germană și română, originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

A fost remarcată pentru lucrările sale care descriu efectele violenței, cruzimii și terorii, de obicei în contextul Republicii Socialiste România, sub regimul represiv Nicolae Ceaușescu, pe care l-a experimentat ea însăși. Multe dintre lucrările ei sunt spuse din punctul de vedere al minorității germane din România și sunt, de asemenea, o reprezentare a istoriei moderne a germanilor din Banat și Transilvania. Romanul ei mult apreciat din 2009 Îngerul foamei (Atemschaukel) prezintă deportarea minorității germane a României în Gulaguri sovietice în timpul ocupației sovietice a României pentru a fi folosită ca muncă forțată germană.

Herta Müller a primit până în prezent peste douăzeci de premii, inclusiv Premiul Kleist (1994), Premiul Aristeion (1995), Premiul Literar Internațional Dublin (1998) și Premiul Franz Werfel pentru Drepturile Omului (2009). La 8 octombrie 2009, Academia Suedeză a anunțat că a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, descriind-o drept un autor „care, cu concentrarea poeziei și franchețea prozei, înfățișează peisajul celor deposedați”.

Comentarii

Viața Românească

Cultura

Postări populare de pe acest blog

Naruto by Masashi Kishimito

Selecții video: Matei Vișniec - interviuri și fragmente din operă

Doina Ruști în interviuri și prezentări

Graficante.ro

Wansait

Noile media

Scena 9

Biblioteca online