Mircea Dinescu în interviuri și prezentări










S-a născut la Slobozia, fiul lui Ştefan Dinescu, metalurgist, şi al Aureliei (născută Badea). Dinescu a studiat la Facultatea de Jurnalism a Academiei Ștefan Gheorghiu, fiind considerat un tânăr poet talentat, publicând mai mule volume de poezie.

În august 1988, Dinescu a fost invitat de Uniunea Scriitorilor din URSS din Uniunea Sovietică iar la 25 august a acordat un interviu secției române a Vocii Rusiei. În timpul interviului, el și-a exprimat sprijinul pentru politicile Glasnost și Perestroika ale Uniunii Sovietice. Alături de alte interviuri acordate în presa internațională, asemenea declarații au atras asupra sa persecuții din partea comuniștilor români.

În decembrie 1989 a luat un rol preeminent la Revoluția Română, participând la ocuparea clădirii Televiziunii Naționale de către bucureșteni. În acele zile a fost protagonistul secvenței „Mircea, fă-te că lucrezi!”, care a alimentat teoria unei conspirații politice, respectiv a unei lovituri de stat mascată de Revoluția Română

După căderea comunismului, a co-fondat Academia Caţavencu, cea mai cunoscută revistă satirică românească. A renunțat la publicație în 1998 și a continuat să înființeze propriile publicații, Plai cu Boi (tradus liber ca „Țara muților”) – o revistă satirică în stil Playboy și Aspirina Săracului (aspirina săracului – o referire plină de umor la actul sexual). ) – o revistă săptămânală satirică.

A investit o parte din banii pe care i-a câștigat din cărțile publicate în agricultură, moșia lui face vinul vândut sub numele de Vinul Moșierului („vinul proprietarului”) – numele este o referire ironie la un comentariu ironic Președintele Ion Iliescu făcuse despre statutul social al lui Dinescu.

În perioada recentă, s-a dedicat unei cariere în televiziune, realizând emisiuni culinare cu substrat cultural.

Comentarii

Viața Românească

Cultura

Postări populare de pe acest blog

Naruto by Masashi Kishimito

Selecții video: Matei Vișniec - interviuri și fragmente din operă

Doina Ruști în interviuri și prezentări

Graficante.ro

Wansait

Noile media

Scena 9

Biblioteca online