De ce oamenii citesc tot mai puțină literatură?

 

În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai evident că tot mai puțini oameni își iau timp să citească literatură. Deși există multe motive potențiale pentru această tendință, unele dintre cele mai frecvent citate includ creșterea media digitală, declinul culturii tradiționale a lecturii și schimbările în modul în care oamenii își petrec timpul liber.


Unul dintre cei mai mari factori care contribuie la declinul lecturii literaturii este ascensiunea media digitale. În lumea de astăzi, oamenii sunt bombardați în mod constant cu o multitudine de informații din diverse surse, cum ar fi rețelele sociale, jocurile video și serviciile de streaming. Acest flux constant de stimulare poate face dificil pentru oameni să se concentreze pe citirea unei cărți, mai ales atunci când aceasta necesită o cantitate semnificativă de timp și atenție. În plus, mulți oameni consideră că media digitală este mai captivantă și mai distractivă decât cărțile tradiționale, ceea ce îi poate descuraja să citească literatură.


Un alt motiv pentru care oamenii s-ar putea să nu citească literatură la fel de mult ca înainte este că cultura tradițională a lecturii este în declin. În trecut, lectura era văzută ca o activitate de agrement care era apreciată și respectată. Cu toate acestea, în lumea cu ritm rapid de astăzi, lectura este adesea văzută ca o corvoadă sau o povară, iar oamenii sunt mai predispuși să acorde prioritate altor activități, cum ar fi munca, exercițiile fizice sau socializarea. Această schimbare a atitudinilor culturale poate face dificil pentru oameni să găsească timp sau motivație pentru a se angaja cu literatura.


În cele din urmă, schimbările în modul în care oamenii își petrec timpul liber pot contribui, de asemenea, la declinul lecturii literaturii. În trecut, oamenii aveau mai mult timp liber de alocat activităților de petrecere a timpului liber, cum ar fi lectura, dar astăzi, oamenii sunt mai susceptibili să lucreze mai multe ore, să facă naveta sau să se ocupe de responsabilitățile familiale. Acest lucru le lasă cu mai puțin timp și energie pentru lectură, ceea ce poate duce la o scădere a interesului și a angajării lor față de literatură.


În concluzie, declinul lecturii literaturii poate fi atribuit unei varietăți de factori, inclusiv ascensiunea media digitală, declinul culturii tradiționale a lecturii și schimbări în modul în care oamenii își petrec timpul liber. Deși nu există o soluție ușoară la această problemă, este important ca societatea să recunoască importanța literaturii și să depună eforturi pentru promovarea lecturii și implicarea oamenilor cu opere mari de literatură.



video: Radio România - Literatura de azi. Cine o scrie? Cine o citește

vezi și articolele:


La ce e bună literatura contemporană
REVISTA CULTURA Știm cu toții statisticile. În ceea ce privește consumul de literatură, sondajele Culturadata și Eurostat indică publicul din România ca având printre cele mai reduse consumuri de carte din Uniunea Europeană – atât în ceea… Citește mai mult »


„LITERATURA CONTEMPORANĂ”, UN TERMEN UMBRELĂ?

DOSARELE REVISTEI CULTURA „LITERATURA CONTEMPORANĂ”, UN TERMEN UMBRELĂ? Dosar coordonat de Ştefan Baghiu Răspund: Gheorghe Perian, Ion Simuţ Revista Cultura, SERIA A III-A, nr. 11… Citește mai mult »

Cât de tânără sau de matură este literatura? 
Este sau nu literatura în declin? Vremea capodoperelor literare a apus sau abia așteaptă să vină? Cum se vede istoria literaturii în date statistice și cote de piață? Ce legături există între vârsta autorilor, vârsta… Citește mai mult »

Ecosistemul pieței de carte.

 

Genurile fiction și non-fictionPublicul și producția de carte. În lume sunt două mari tradiții. Să vedem! Scriitorul, o metonimie Prima tabără consideră că scriitor este acea persoană care creează sau intenționează să creeze exclusiv opere cu caracter artistic.… Citește mai mult »

Comentarii

Viața Românească

Cultura

Postări populare de pe acest blog

Naruto by Masashi Kishimito

Selecții video: Matei Vișniec - interviuri și fragmente din operă

Doina Ruști în interviuri și prezentări

Graficante.ro

Wansait

Noile media

Scena 9

Biblioteca online