Monumente de arhitectura: cladiri moderne

Cele mai spectaculoase cladiri (arhitectura moderna)

Cele mai spectaculoase cladiri din lume – o lista de ilustratii care pune accentul pe inovatia arhitecturala, nu neaparat pe dimensiunile si notorietatea cladirilor.


Monumente de arhitectura: The Shard (Ciobul), cea mai inalta cladire din Europa [2012]

Locatie: Londra, UK
Data inaugurarii: iulie 2012


Istoria arhitecturii norvegiene


Cu peste 1 000 de ani în urmă, regatele de mici dimensiuni din care era compusă Norvegia s-au unit şi au format o singură ţară, care a adoptat la scurt timp religia creştină. Aceste evenimente au adus Norvegia în sfera culturală a marii Europe, cu tradiţia sa arhitectonică de construcţii şi sculpturi în piatră. În Trondheim se află cea mai veche catedrală gotică din ţările nordice, Catedrala Nidaros, înălţată pe locul unde a fost îngropat Sfântul Olav. Şi în restul ţării au fost construite numeroase biserici din piatră, de dimensiuni mai reduse, de obicei în stil romanic. [...]
Deşi anii ’30, dominaţi de funcţionalism, au fost o perioadă importantă pentru arhitectura norvegiană, arhitecţii din această ţară au devenit cu adevărat renumiţi pe plan internaţional numai în ultimele decenii.

Manastirea Cotroceni, fotografii exclusive


Gara din Budapesta, monument de arhitectura


Construita de marele arhitect francez Gustav Effel, Gara din Budapesta este o constructie reprezentativa pentru Art Nouveau (sfarsitul secolului 19 si inceputul 20). Se va remarca deschiderea ampla a halei centrale, imposibila inaintea acestui stil arhitectural deoarece a fost primul care a folosit structura metalica. Aceasta face posibil ca fortele de sustinere sa fie drenate in interiorul constructiei, pe stalpii centrali, oferind o elasticitate pe care constructiile gotice nu o puteau oferi. Astfel, numai structura metalica poate oferi sustinere si, in acelasi timp, rezistenta la socurile si miscarile vibratorii specifice unei gari.

Monumente de arhitectura – Sagrada Familia

Situata in centrul Barcelonei (regiunea Catalunia, Spania) si dominata de geniul arhitectural al lui Antonio Gaudi, catedrala Sagrada Familia este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura ale secolului 20.

Monumente de Arhitectura: Muzeul de Arta Contemporana din Kanazawa

http://s3files.core77.com/blog/images/2010/01/21st-Century-Museum-of-Contemporary-Art,-Kanazawa-thumb-480x204-1475.jpg
Muzeul de Artă Contemporană din Kanazawa este una din lucrarile emblematice de arhitectura moderna. Datorita acestei lucrari, arhitectii au primit premiul Pritzker, considerat de expertii in arhitectura ca fiind un echivalent al premiilor Nobel. Arhitecti sunt japonezii Kazuyo Sejima & Ryue Nishizawa.

Comentarii

Viața Românească

Cultura

Postări populare de pe acest blog

Selecții video: Matei Vișniec - interviuri și fragmente din operă

Doina Ruști în interviuri și prezentări

Videopotret Dan Sociu

Graficante.ro

Wansait

Noile media

Scena 9

Biblioteca online