Carte: Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu


Miercuri, 7 decembrie, de la ora 19.00, in Sala de Marmura de la Cinema Studio din Bucuresti, va avea loc lansarea volumul de studii critice Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu, coordonat de Cristina Corciovescu si Magda Mihailescu, aparut recent la editura Polirom in colectia „CINEMA”.

Evenimentul va avea loc in cadrul celei de-a 15 editii a Festivalului International de Film Studentesc CineMAiubit, ce se va desfasura in perioada 5-8 decembrie, la Bucuresti.

Alaturi de coordonatorii volumului, vor lua cuvintul Dana Duma si Laurentiu Damian.

CineMAiubit este cel mai vechi festival international dedicat in intregime filmului studentesc din Romania. Ca si la editiile precedente, in competitia din acest an vor intra scenariul de scurt metraj, fotografia cinematografica si afisul de film.

Volumul, aparut cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, abordeaza productiile Noului cinema romanesc, revelind apropieri nebanuite intre ele. Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu este structurat pe teme, idei si solutii prezente in mai toate productiile din ultimul deceniu si discutind despre nostalgie, modalitati de socializare, emigratie, moarte, obsesia istoriei recente, relatia parinti-copii, umor-drama, prezenta sau absenta genurilor in acceptiunea lor traditionala.

Cele zece studii critice confirma ca noua generatie de cineasti nu este una spontanee, aparuta intr-un pustiu cinematografic, si ca Noul val nu este intilnirea intimplatoare a unor personalitati care nu au nimic in comun.



Din cuprins:

Stop-cadre la masa (Mihai Chirilov) • Chemarea Occidentului (Cristina Corciovescu) • Nu misca nimeni! Noul cinema romanesc, gen (Andrei Cretulescu) • Ridem sau nu mai plingem? (Codruta Cretulescu) • Despre moarte, numai de bine (Mihai Fulger) • Portretul unui popor vegetal. Despre tema drumului (Lucian Georgescu) • Romania 2000: o poveste in spatiu si timp (Marilena Iliesiu) • Nostalgia, marile sperante si spectrul esecului (Angelo Mitchievici) • Parinti si copii (Magda Mihailescu) • Imaginea trecutului prin ochii prezentului (Marian Tutui)

Comentarii

Viața Românească

Cultura

Postări populare de pe acest blog

Naruto by Masashi Kishimito

Selecții video: Matei Vișniec - interviuri și fragmente din operă

Doina Ruști în interviuri și prezentări

Graficante.ro

Wansait

Noile media

Scena 9

Biblioteca online