Norman Manea: Curierul de Est. Dialog cu Edward Kanterian



Cartea de dialoguri ale lui Norman Manea cu Edward Kanterian – actualmente lector la Oxford – e cu atât mai importanta cu cât nu respecta propriu-zis tipicul unor astfel de volume.

O data, pentru ca ea se pastreaza la adapost de memorialistica, cu tot potentialul ei romantios. Nu vom afla, din „Curierul de Est“, mai multe date din biografia lui Norman Manea decât lasa sa se întrevada, prin crapaturile fictiunii, majoritatea romanelor lui. Asta pentru ca, desi rolurile nu se inverseaza niciodata de-a lungul celor 350 de pagini,  în joc nu e personalitatea lui Norman Manea, ipostaziata de intervievator ca o „somitate“ abilitata sa-si dea cu parerea despre tot si toate, ci un set de preocupari si experiente comune. La fel ca Norman Manea, Kanterian e un intelectual disputat de identitati multiple: germanul de etnie iudaica si-a trait adolescenta în România pentru a emigra, în 1981, în Vest.

Cei doi poli sunt repere pentru dezbateri delicate, dar în cel mai înalt sens relevante pentru problemele identitare ale lumii moderne: România si antisemitismul, posibilitatea de redemptiune a Germaniei naziste, justetea echivalarii Gulagului cu Holocaustul, sau, si mai acut, conditia intelectualului în Est dupa caderea regimurilor totalitariste, natura liberalismului românesc actual, 11 Septembrie, cauzele violentelor din Irak sau Afganistan, cultura pop a Americii, reculul culturii umaniste în fata progresului tehnologic etc. - Alex Goldis (sursa: revista Cultura)
Editura Polirom, 2010

Comentarii

Viața Românească

Cultura

Postări populare de pe acest blog

Naruto by Masashi Kishimito

Selecții video: Matei Vișniec - interviuri și fragmente din operă

Doina Ruști în interviuri și prezentări

Graficante.ro

Wansait

Noile media

Scena 9

Biblioteca online